Home > Articole > Adolescentii si problemele de greutate

Adolescentii si problemele de greutate

Posted by dr. Nutritionist Madalina Indrie on November 6, 2013, Cluj-Napoca

Preadolescentii si adolescentii sunt pacienti aparte cand vine vorba de probleme de greutate.  Pe langa rebeliunea caracteristica varstei, apare constienta formei propriului corp, necesitatea si presiunea de a se integra social, stereotipurile si modelele peste care simt nevoia sa se suprapuna. In tot acest context zgomotos psihologic, cuvinte ca „dieta”, „obezitate/suprapondere”,  „gras”, etc. sunt contraproductive si pot avea un rasunet neasteptat si total daunator in mintea adolescentului, pericolele cele mai mari fiind aparitia tulburarilor de comportament alimentar (anorexie, bulimie, binge eating) si a tulburarilor de imagine corporala.

Practica clinica si studii recente (1) demonstreaza ca este de preferat ca discutiile sa fie focusate asupra implementarii unor obiceiuri alimentare sanatoase si nu asupra necesitatii scaderii in greutate, asupra aspectului fizic sau formei corpului. Cuvantul „dieta” nu ar trebui sa existe in viata unui  copil, preadolescent, adolescent si nu ar trebui indrumati sau incurajati de parinti in aceasta directie. Sfaturile nutritionale din diverse surse neavizate sau dietele de pe internet nu sunt nici pe departe potrivite unui organism in crestere accelerata la pubertate.  Desigur, trebuie corectate greselile alimentare care au dus la acumularea kilogramelor, insa cu tact si fara a face diete drastice.

Atentie! O dieta drastica poate impiedica adolescentul sa ajunga la inaltimea sa maxima!

Studiul citat mai sus demonstreaza ca dintre copiii ai caror parinti ii indeamna sa tina diete, 64% ajung sa adopte un comportament alimentar nesanatos pentru controlul ponderal. Numarul se reduce la 40% la copiii ai caror parinti discuta despre obiceiuri alimentare sanatoase. Si, foarte interesant, tatii se pare ca au un impact mai mare in a determina copilul sa adopte comportamente alimentare nesanatoase, asa ca autorii articolului sfatuiesc tatii ca mai bine sa „taca” atunci cand e vorba de greutatea copiilor lor.

Schimbarile in stilul de viata trebuie adoptate de toata familia, treptat. Obiceiuri alimentare ca micul dejun, inlocuirea cerealelor rafinate cu cele integrale, fructele si legumele proaspete cat mai variate, limitarea dulciurilor concentrate si a alimentelor sarace in nutritienti sunt doar cateva din masurile de implementat. Copilului i se va atribui un rol activ, va fi lasat sa ia decizii singur, va fi responsabilizat, va fi indreptatit sa negocieze. Bunicii care isi manifesta dragostea fata de nepoti prin oferirea unor delicii culinare de la varsta de copil mic si pana tarziu in adolescenta, trebuie antrenati in aceste schimbari alimentare.

Riscurile pe termen scurt si lung ale obezitatii in adolescenta (dislipidemie, hipertensiune, diabet, ateroscleroza, cancere cu diferite localizari, artrite) sunt demonstrate de multiple studii clinice. Insa ele nu au rasunet in contextul psihologic al adolescentilor intrucat ei nu fac legatura inca intre comportamente actuale si eventuale riscuri pentru sanatate. Asa incat trebuie gasite beneficii imediate de pe urma schimbarilor alimentare propuse (rezistenta mai buna la efort, randament mai bun la scoala, imbunatatirea aspectului fizic, etc)

Mesele neregulate, gustarile nesanatoase, alimentatia fast-food, absenta tot mai mare a meselor in familie, influenta mass-media, dietele sunt caracteristice acestor varste si sunt aspecte carora se va adresa consultul nutritional.

Desi pana la varsta de 18 ani se recomanda mentinerea constanta a greutatii sau incetinirea ratei de crestere in greutate concomitent cu crestera in inaltime, sunt studii care semnaleaza reducerea riscului de diabet zaharat tip 2 la adolescentii care reusesc o scadere ponderala modesta de 8% (2).

Parintii au un rol esential si dificil pentru ca este nevoie sa inteleaga limitele contributiei lor la schimbarile din viata copilului. Exista bariere,decizii care nu apartin parintilor si este mai productiv sa lasam libertate adolescentului sa decida singur decat sa impunem limite cu forta.

Desi controlul greutatii si alimentatiei este o lupta grea in adolescenta, nu ne putem permite sa ne descurajam, sa nu ne sesizam daca este o problema sau sa renuntam, pentru ca este in joc sanatatea, calitatea vietii si speranta de viata a copiilor nostri.

 

Bibliografie:

  1. 1.        Parent Conversations About Healthful Eating and WeightAssociations With Adolescent Disordered Eating Behaviors

Jerica M. Berge, PhD, MPH, LMFT; Rich MacLehose, PhD; Katie A. Loth, MPH, RD; Marla Eisenberg, ScD, MPH; Michaela M. Bucchianeri, PhD; Dianne Neumark-Sztainer, PhD, RD, MPH; JAMA Pediatr. 2013;167(8):746-753. doi:10.1001/jamapediatrics.2013.78.

  1. 2.        Threshold for Improvement in Insulin Sensitivity with Adolescent Weight Los 

Pamela Abrams, Lorraine E. Levitt Katz, MD, Reneé H. Moore, PhD, Melissa S. Xanthopoulos, PhD, Chanelle T. Bishop-Gilyard, PsyD, Thomas A. Wadden, PhD, Robert I. Berkowitz, MD, Journal of Pediatrics, published online 24 May 2013.

Articol aparut si in revista "Sanatatea Conteaza"